persbericht

Stichting Zero Amsterdam, beeldend kunstenaarscollectief, toont in broedplaatsenflat Echtenstein (nr 209) in Amsterdam Zuidoost, een kunstzinnig antwoord op de vraag: ‘Waarom moeheid mooi is’, van vrijdag 7 maart tot en met zondag 6 april. Openingstijden zijn van 1400 tot 1700 op vrijdag/zaterdag/zondag. De opening is op zaterdag 8 maart om 1600 uur.

Een stille slaapkamerschets is de setting voor de neerslag in fotografie, video, geluid, planten, en tekst van het levensalfabet van een vermoeide vrouw. Een moderne prinses op de erwt of je reinste aanstellerij?

(moe) flyer

Anno 2008 lijden tienduizenden mensen aan chronische moeheidssyndromen, waarover nog steeds bijzonder veel maatschappelijke discussie plaatsvindt. ‘Het bestaan is moeilijk bewijsbaar’, is een visie die de politiek jarenlang heeft uitgedragen. Een jaar terug kwam een kentering. Patiënten vonden meer gehoor bij huisartsen. Sinds kort heeft het AMC plannen om een speciale vleugel te openen voor zogenaamde ‘moeilijke ziekten’ zoals chronische moeheid.

De installatie (moe) wil geen ziektebeeld in een esthetisch jasje zijn. Veel meer wil het de kijker doen ervaren hoe het is om vooral op bed te leven, een beperkt uitzicht te hebben en nauwelijks te kunnen lopen. De schoonheid van dit bestaan is zichtbaar gemaakt in analoge zwart wit fotografie, videopatronen, een stille kamer waar de kijker een tijd kan verblijven om zelf ook stilstand en rust te vinden. Op het web is een digitale versie gemaakt, waaraan ME patiënten uit heel Nederland en basisschoolleerlingen uit Amsterdam Oudzuid hebben meegewerkt. Het publiek dat (moe) bezoekt, zal bewuster terug zijn eigen wereld instappen.

De makers zijn beeldend kunstenaar Emily Kocken, performance kunstenaar Anita Kooij en grafisch vormgever Carst van der Molen. Zij werken sinds 1996 samen als het kunstenaarscollectief Zero. Disciplinaire crossovers resulteren in gelaagde ruimtelijke installaties waarin een maatschappelijk actueel onderwerp centraal staat.

(moe) is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
Voor meer informatie kunt u bellen met Emily Kocken (06 36 13 57 74).

download de flyer →