Aanvragen en verslagen

Gisteren hebben we onze eerste aanvraag voor het project Breadman afgerond, een project ontwikkeld door Emily met een rijke schakering aan thema’s rond een schijnbaar eenvoudig en alledaags onderwerp: voedsel. In Breadman wordt een menshoge pop van brood tien weken lang op diverse plekken in de openbare ruimte geplaatst als voedsel voor vogels.

Elementen in Breadman, zoals de rol van voedsel in onze cultuur, onze omgang met dieren, en de plek van de voedselproductie, geven het project een uitermate actuele betekenis. Het werk grijpt terug op de historische aspecten hiervan: brood als symbool voor het lichaam, zoals de kunstenaar dat onderkent in een aantal sprookjes die diep geworteld zijn in de basiswaarden van onze Westerse cultuur over een essentiële levensbehoefte.
De rolverwisseling in het kunstwerk is beangstigend omdat het de plek van de mens in de ecologie ter discussie stelt: het brood niet als symbool voor het lichaam, maar het lichaam als het brood zelf, en de mens niet als heerser over de dieren maar als voedsel.

In ander nieuws, ons jaarverslag van 2007 is al een aantal maanden klaar, en heeft nu ook een plek gekregen op onze site: download ons jaarverslag van 2007 (PDF).