Vierde plaatsing Breadman: de liggende man…

Start plaatsing: 08:13/16:30 Breadman op vlot in water aan oever achtergelaten
Westenwindkracht 3
Temperatuur 10 graden
Kompas: Noord 40
aantal gesprekken: 3
soepeters: 3

De man vroeg wat ik aan het doen was. Of er een man lag, aan de overkant van de vijver. Ik vertelde niet wat ik deed maar dat er een beeld lag. ‘Een mooi beeld,’ zei de man. Een magere man, jong, onduidelijk of hij een bewoner, bezoeker of scharrelaar was. Ik was aan het werk op het binnenterrein van flat Hakfort, een mooiere plek dan je zou verwachten. Een semi panoptische constructie; weten dat achter de honderden flatramen mensen mij bezig kunnen zien. En ik hen niet. 

De man zei het nog een keer toen hij wegliep: ‘Wat een mooi beeld’. 

Is het beeld mooi omdat het eerst een man leek?

Is het een mooi beeld, omdat het een geslaagde verwijzing is naar de menselijke vorm?

Dit keer nam ik deel van mijn eigen lichaam als mal, kippengaas rondom mijn armen en polsen gewikkeld (met trui ertussen!) en voor het hoofd weer het glazen hoofdje gebruikt dat ook voor Breadman Nul model stond. De rug was een improotje, en de binnenkant vulde ik dit keer op met vuilniszak en vilt. Om het ding wat body te geven. 

Het blijft een lastige contructie, de pop moet iets menselijks hebben en toch de vogels niet teveel afschrikken, vervoerbaar zijn op de kleine kar. 

Het was een lange dag, met drie enthousiaste soepeters als bekroning. Maar de vogels, nee, zij durven de broodman niet of nauwelijks aan te vallen. 

Ik ga vrijdag weer aan de slag, in mijn atelier, met het ontwerpen van Breadman nummer vijf. Ik zou als nieuwe stelling bijna het motto van het Breadman Project zelf in de strijd willen werpen: Als de mens van brood was, zouden de vogels hem dan eten. Ik vrees dat het antwoord ‘nee’ zou zijn. 

Wat de observaties mij tot nu toe hebben geleerd is dat de stadsvogel een hapklaar brokje ‘wil’. Hij is zodanig gewend aan een vaste manier van gevoederd worden, dat Breadman zichzelf in kruimels moet aanbieden, wil hij gegeten worden. 

De hamvraag is natuurlijk nu of ik al toegeef aan deze voorlopige conclusie of volhard in mijn poging een pop te maken die menselijke trekken heeft en toch verteerbaar is…

Volgende locatie is Mijenhof, tussen de laatste huizenblokken. Wie precies wil weten waar het is, bel even op de plaatsingsdag zelf waar ik met Breadman aanwezig zal zijn vanaf een uurtje of acht.. 06 – 3613 5774. Of kom tegen zessen naar Echtenstein 119 b voor een kop soep, brood en een drankje om te horen hoe het is gegaan. Zoals afgelopen zondag bleek, is het een inspirerend en ontspannend samenzijn.

Breadman four face down

Breadman four face down

The girls of Hakfort checking out Breadman Four

The girls of Hakfort checking out Breadman Four

2 reacties op ‘Vierde plaatsing Breadman: de liggende man…’

 1. On 08-03-2009 20:50, “De Afrika Centrale” wrote:

  Lieve Em

  Heb je breadman weblog gelezen. Wat schrijf je toch mooi/lekker/
  pakkend! De tekst is voor mij zeker de helft van het project!
  Wel een vraag, op deze internationale vrouwendag: waarom geen
  breadwoman?

  Liefs,
  Jeanine

 2. ek schreef:

  Goede vraag! Ik heb er eigenlijk juist een seksloze versie van gemaakt dit keer, zoals poppen ook in de fabriek worden (of eigenlijk werden) gemaakt. En zoals het Koekenmannetje (Gingerbread Man) ook steeds wordt afgebeeld. Zonder zichtbaar geslacht. Gek, want ik heb overwogen om een broodvrouw te maken en hier ook met mensen over gesproken. Een paar keer schetste ik Breadman wel vrouwelijker. Maar als ik ga bakken dan ontstaat er toch een ‘kereltje’ en dat komt mede door het verhaal waarop ik Breadman baseer. En doordat ik zelf vrouw ben. Ik kan me beter verhouden tot een broodmannetje dan een vrouwtje. En bovendien: stel je voor, borsten van brood en vogels die daarin gaan pikken. Dat wordt wel erg Bataillaans en gruwelijk. Nu ben ik niet vies van een dosis gezonde ‘horror’. Ik offer niet voor niets een stuk brood in menselijke vorm.
  Je vraag roept veel op! Ik zal gaan nadenken over een Breadwoman, wie weet…