Eerste plaatsing Breadman geslaagd

Plaatsing broodpop op locatie om 08:34 * Neerleggen broodpop om 11:00 * Verwijdering broodpop om 16: 39 * Temperatuur: tussen -1 tot 1 graad C * Windkracht 3 uit het westen * Aantal gesprekken op straat: drie * Politiecontrôle: 1 (zwijgende goedkeuring)

Eerste stelling:
stadsvogels hebben brood nodig om te overleven

Breadman 1 met de rug naar het water

Breadman 1 met de rug naar het water

Wat gebeurde:

Drie eendenechtparen cirkelden uren om de broodpop, toen hij lag. Meeuwen hielden de wacht op hoge straatlantarens. Buurthonden blaften naar Breadman. ‘Als ik hem loslaat, verscheurt hij je pop,’ waarschuwde een vrouw. De hond was klein, gezet en bang. Breadman stond op zijn plek. Na een tijd praten, was ook hij stil en snuffelde aan de fietskar, mijn broekspijp. De vrouw vertelde over haar leven, hoe alleen, en over de man die alle supermarkten affietste tegen sluitingstijd om oud brood op te halen. ‘De broodman,’ zei ik. Ook ik zie hem, vrijwel elke keer als ik Echtenstein aan het werk ben. Tegen vier uur. De duiven vliegen cirkels voor aanvang, een teken dat hij komt. Ook de twee andere vrouwen getuigen van de broodman. ‘Een hindoestaan,’ zeggen ze. Donker. ‘Afgelopen zomer voerde hij zwanen. Zij waren zo aan hem gewend dat hij tussen hen kon zitten. Zij aten uit zijn hand.’ Over de broodman zal ik meer vertellen, een onderdeel van het eco sprookje was hij al aan het worden. Als hem om dezelfde persoon gaat tenminste.

Zo ontstaan verhalen, zoals deze vrouwen vertellen over de ‘broodman’ en thuis / aan vrienden (hopelijk) over Breadman, de broodpop. Slechte verhalen zijn er ook, over de kinderen die een ziek zwanenjong met stenen vanaf de brug dodelijk verwondden. Is het goed om dit verhaal door te geven? Is het juist? Is het toeval dat dit in Venserpolder plaatsvindt? Of gebeurt dit overal?

In het ecosprookje, mijn nieuwe Hans & Grietje, staan de nieuwe ‘personages’ te trappelen om tot leven te komen of een deel van een bestaand persoon door te geven. Gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden en zijn gezien, vragen om stilering, overdrijving, fine tuning. Het koekenmannetje uit het verhaal vroeg daar niet om. De oude vrouw die hem bakte verlangde naar een kind, en geloofde zo sterk in de mogelijkheid om dit zelf voor elkaar te bakken, dat de broodpop of koekenman in haar verbeelding live uit de oven sprong.

5 reacties op ‘Eerste plaatsing Breadman geslaagd’

 1. ek schreef:

  Zelf denk ik dat stadsvogels geen brood hebben om te overleven. Ze halen hun voeding uit de grond. Brood is iets wat wij over hebben. Het voeren van vogels met oud brood is een klassieke manier om contact met vogels te maken, ons eigen verzorgingsinstinct te voeden. Zelf heb ik er geen probleem mee als mensen dit doen. Ik snap inmiddels steeds beter wat voor gevoel er achter het voeren zit. Maar de vraag is wel als de vrieskou toeslaat, of je vogels aan hun lot moet overlaten? Zeker als ze gewend zijn aan vaste voerders…

 2. Hans Mooren schreef:

  Tja denk dat vogels het niet echt nodig hebben misschien bij extreme koude. Wat mij opvalt in Zuidoost is dat er veel gevoerd wordt. Cultureel bepaald? Mede ingegeven door geloof, hindoe?

  Wat denk ik een negatief neveneffect is dat veel voeren ratten aantrekt en ander ongedierte en ja de duiven worden ook wel de vliegende ratten genoemd.
  Maar ons instinct geeft een goed gevoel aan voeren, dus we blijven het doen.
  Zeker met kleine kinderen natuurlijk een leuke bezigheid.

  Succes
  Hans

 3. Saskia schreef:

  Nog nooit eerder heb ik zo naar de vogels in de stad gekeken, totdat ik BREADMAN leerde kennen. Ik denk dat de vogels de mens beter in de gaten hebben dan dat het andersom het geval is; op hun hoede, voorzichtig en eindeloos geduld om die ene kruimel op te eten. Ik denk dat de vogels het brood nodig hebben. Alles hoort bij elkaar ook de vogels en de mens, zolang de mens te veel consumeert, doen de vogels dat ook. Wat is de betekenis van het woord “nodig”. Is dat niet gebonden aan tijd en de plek op aarde waar wij ons begeven?

 4. naan rijks schreef:

  wat in dit project zo duidelijk naar voren komt, is dat wij (mensen) een deel-systeem bevoordelen en daarmee eigenlijk het hele ecosysteem, waar wij ook deel van zijn, verstoren. Want een paar duiven of meeuwen kunnen makkelijk overleven in een stads omgeving. Zelfs al zouden mensen hun troep redelijk opruimen en niet voeren. Maar omdat we voeren en niet opruimen komen er veel ex, te veel, er ontstaat concurrentie. Niet alleen van de eigen soort maar ook van knaagdieren, bacterien, luizen etc. die weer proviteren van de veranderende niches (schuilplaatsen zou je kunnen zeggen). Totdat het er zoveel worden dat ze ineens niet meer “lief” zijn. We zeggen dan dat ze ineens agressief zijn geworden (massa=macht) en we voegen steriele mannetjes toe of gewoon gif. Je moet jezelf dus de vraag stellen of je je deel-verantwoordelijkheid moet nemen, en of je er dingen voor moet laten.
  ( tegen je goed-doe gevoel in )

  Het enige wat voor mensen rest, is de verantwoordelijkheid (met kennis) nemen voor het hele systeem.

 5. Ellen Harmsma schreef:

  “Stadsvogels hebben brood nodig om te overleven”.
  -vogels hebben brood nodig om te overleven- als het gaat vriezen en ze niet meer zelf voedsel kunnen vinden. Kunnen stadsvogels dan zelf geen voedsel meer vinden? Ook als het niet vriest? Leven de stadsvogels dan nu alleen nog maar op wat wij mensen achter laten op straat of in de vuilnisbakken? Want voedsel in de de vuilniszakken hebben ze inmiddels ook al ontdekt. Is er een nieuw soort vogel aan het ontstaan die niet meer voor zichzelf kan zorgen zoals vogel-eigen is? Kennelijk wel, en ja, deze soort zal dan wel brood nodig hebben.
  Als stadsvogels brood nodig hebben om te overleven is er m.i. iets mis: er is te weinig voedsel uit de natuur te vinden- omdat er te weinig natuur is of omdat deze verstoord is, of er zijn te veel vogels -omdat er te veel gevoerd wordt wanneer het niet nodig is b.v, en waarvan sommigen (velen?) niet meer weten hoe ze zelf voedsel uit de natuur kunnen halen.
  Ik denk daarom niet dat stadsvogels per definitie brood nodig hebben om te overleven.
  Laat de natuur eerst maar eens z’n eigen gang gaan zonder al te snel brood te geven, dan zul je zien dat de vogels die overblijven het ook zonder brood in de stad nog prima redden. (de koude vriesperiode uitgezonderd dan)